Merhabalar,
Bu yazımda sizlere açık kaynak kodlu olan Monitoring alanında hemen hemen herkesin kullandığı, gayet pratik olan ve birçok kaynaktan gelen logların görselleştirilmesi adına kullanılan Grafana ürününün kurulumundan bahsediyor olacağım.
Grafana uygulaması ile daha detaylı bilgi almak için resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz. https://www.grafana.com
Grafana Download https://grafana.com/get web sayfasını ziyaret ettiğinizde birçok platform üzerinde çalışabildiğini görmekteyiz. Bir önceki makalemde Ubuntu Server kurulumundan bahsettiğim için bu makalemde Grafana ‘nın Ubuntu Server üzerine kurulum adımlarını ele alıyor olacağım.
Ek olarak; Grafana ‘nın sürüm listesine ve paket detaylarına aşağıdaki linkten erişebilirsiniz. Grafana ‘nın son sürümü 7.0.1 ‘dir ve Windows üzerinde çalışan sürümü de mevcuttur.
https://github.com/grafana/grafana/tags
Bir üst resimde yer aldığı üzere, Download kısmına tıklıyoruz ve kurmak istediğimiz Grafana versiyonunu seçiyoruz. Hangi İşletim sistemi üzerine kurulum yapacağımızı ve versiyonunu seçiyoruz.
Kurulum adımları başlasın…
Ubuntu Server ‘ımıza SSH üzerinden kullanıcı adı ve şifremiz ile bağlantı sağlıyoruz. Unutmadan sudo su komutunu çalıştırıyoruz ve şifremizi giriyoruz. Akabinde Quick Installation Guide içerisindeki adımlar ile yolumuza devam ediyoruz.
Sırasıyla aşağıdaki komutları çalıştırıyoruz.
sudo apt update
sudo apt upgrade
sudo apt-get install -y adduser libfontconfig1
wget https://dl.grafana.com/oss/release/grafana_6.7.1_amd64.deb
sudo dpkg -i grafana_6.7.1_amd64.deb
Grafana kurulumu tamamlandı. Şimdi sıra Grafana servislerini başlatmaya geldi. Aşağıdaki komutlarla kurulum sürecine devam ediyoruz…
sudo service grafana-server start
Servisin çalışıp, çalışmadığını kontrol etmek için aşağıdaki komutu çalıştırıyoruz ve Grafana servisinin Active (Running) olduğundan emin oluyoruz.
sudo service grafana-server status
Son olarak ise; ilgili sunucu yeniden başladığında da Grafana servisinin açılışta / başlangıçta tekrardan çalışır / aktif hale gelmesi için aşağıdaki komutu çalıştırıyoruz.
sudo systemctl enable grafana-server.service
Grafana kurulumu tamamlanmış bulunmaktadır. Varsayılan giriş bilgileri aşağıdaki gibidir.
http://grafanaserverip:3000
Kullanıcı adı = admin
Kullanıcı şifre = admin
Not: Önerilen yapı gereği ilk giriş aşamasında admin şifresini değiştiriniz.
Bir makalemin daha sonuna gelmiş bulunmaktayım. En kısa sürede faydalı olacağını düşündüğüm diğer makalelerim ile birlikte karşınızda olmak dileğiyle…