KategorilerGrafanaLinuxMonitoringUbuntu ServerZabbix

Ubuntu Server 20.04 LTS Kurulumu

Merhabalar,

Bu makalemde sizlere Ubuntu Server 20.04 LTS kurulumundan bahsediyor olacağım. Çok talep edilen bir konu olduğu için bir sonraki yazmayı düşündüğüm makalem Zabbix Server kurulumu olacaktır. Dolayısı ile Zabbix Server kurulum öncesi Ubuntu Server altyapısının hazır olması gerekmektedir.

Öncelikle https://ubuntu.com/download/server adresine gidiyoruz ve Ubuntu Server ‘ın yayında olan son sürümünü indiriyoruz. Bir önceki sürümleri indirmek için ise; bu linki takip edebilirsiniz. https://ubuntu.com/download/alternative-downloads

İndirme işlemi tamamlandıktan sonra kurulum adımlarına geçebiliriz. Kurulum adımları bilgisayarcı mantığı ile next – next -finish adımlarından ibarettir. :)

ISO dosyamızı gösterdikten sonra kurulumun ilk adımı aşağıdaki gibi olacaktır. Kurulum yapmak istediğimiz dil seçeneğini seçip, enter’a basıyoruz.

Install Ubuntu Server seçeneği ile devam ediyoruz.

Dil tercihimizi seçip, enter’a basıyoruz.

Klavye ayarlarımızı yapılandırarak, done seçeneğini seçerek, bir sonraki adıma geçiyoruz.

Ağ / Network ayarlarını yapmak için aşağıdaki adımları takip ediyoruz. İlgili ethernet kartını seçip, enter’a basıyoruz.

Ağ / Network yapınızda VLAN var ise; Add a VLAN tag diyip, untagged VLAN ID nizi yazmalısınız.

Ağ / Network yapınızda DHCP Server (otomatik IP dağıtma sistemi) var ise; Automatic (DHCP) seçeneğini işaretleyip, enter’a basabilirsiniz fakat önerilen yapı gereği Server kurulumlarında ilk aşamada sabit IP ataması yapmanız yönündedir. Dolayısı ile Manual seçeneğini seçip, enter’a basıyoruz.

Açılan sayfada Subnet, Address, Gateway, Name servers, Search domains kısımlarını Ağ / Network yapınıza göre doldurup, Save (kayıt) ediyoruz.

Ağ / Network ayarlarınızı yaptıktan sonra kısa bir özet ekranı çıkıyor ve Done seçeneğini seçerek, bir sonraki adıma geçiyoruz.

Lokal Ağ / Network yapınızda İnternet ‘e çıkmak için bir Proxy Server kullanılıyorsa, Proxy Server adresini yazmanız gerekiyor fakat günümüzde lokal ağ yapılarında Proxy Server pek kullanılmamaktadır. Done seçeneğini seçerek, bir sonraki adıma geçiyoruz.

Mirror address tabımız varsayılan olarak tanımlı gelmekte fakat isterseniz farklı bir mirror address tanımlamasını da yapabilirsiniz. Done seçeneğini seçerek, bir sonraki adıma geçiyoruz.

Varsayılan disk ayarlarını koruyarak, done seçeneğini seçerek, bir sonraki adıma geçebilirsiniz.

Bu işlem sonrası diskiniz üzerinde yer alan verilerimizin silineceği ile ilgili uyarı almaktayız. Continue seçeneğini seçerek, enter’a basıyoruz.

Bu adımda, profil bilgilerimizi (Sunucu adı, kullanıcı adı, şifre vb.) tamamlıyoruz.

root ve admin isimli kullanıcı hesapları Ubuntu Server altyapısı tarafından ön tanımlı olduğu için farklı bir kullanıcı adı kullanmalısınız.

Kurulum sonrası Ubuntu Server ‘ımıza SSH aracılığı ile bağlanabilmek adına, Install OpenSSH Server seçeneğini seçiyoruz. Sonrasında done seçeneğini ile bir sonraki adıma geçiyoruz.

Ubuntu Server kurulumu ile birlikte kurmak istediğiniz bir paket var ise, ilgili paketi seçip, done seçeneği ile bir sonraki adıma geçiyoruz.

Şuan itibari Ubuntu Server ‘ımız kuruluyor… Genellikle kurulum 5 dakika kadar sürüyor.

Kurulum tamamlandıktan sonra Reboot seçeğini seçip, enter’a basıyoruz.

Reboot etmeden önce kurulum için taktığımız ISO dosyasının çıkarılması gerektiği ile ilgili bir uyarı alıyoruz. İlgili ISO dosyasını çıkarttıktan sonra enter’a basıyoruz ve Ubuntu Server yapımız yeniden başlatılıyor…

Ubuntu Server ‘ımız yeniden başladı ve herhangi bir sorun görünmemekte. Bu noktada kurulum aşamasında belirlediğimiz kullanıcı adı ve şifre ile oturum açıyoruz.

Bir makalemin daha sonuna gelmiş bulunmaktayım. En kısa sürede faydalı olacağını düşündüğüm diğer makalelerim ile birlikte karşınızda olmak dileğiyle…