KategorilerGrafanaMonitoringZabbix

Zabbix Server 5.0 Kurulumu

Merhabalar,

Bu yazımda sizlere açık kaynak kodlu Monitoring alanında harika bir ürün olan hatta ve hatta ücretli yazılımların bile arka planda kullandığı / esinlendiği Zabbix Server’ın güncel sürümü olan 5.0 LTS kurulumundan bahsediyor olacağım. Ubuntu Server kurulum dokümanına aşağıdaki linkten erişebilirsiniz. https://mustafabeyaz.com/ubuntu-server-20-04-lts-kurulumu/

Zabbix uygulaması ile daha detaylı bilgi almak için resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz. https://www.zabbix.com/

Zabbix Download https://www.zabbix.com/download web sayfasını ziyaret ettiğiniz de birçok platform üzerinde çalışabildiğini görmekteyiz. Bir önceki makalemde Ubuntu Server kurulumundan bahsettiğim için bu makalemde Zabbix Server ‘ın Ubuntu Server üzerine kurulmasını ele alıyor olacağım.

Bir üst resimde yer aldığı üzere, kurmak istediğimiz Zabbix versiyonunu seçiyoruz. Hangi İşletim sistemi üzerine kurulum yapacağımızı ve versiyonunu seçiyoruz. Akabinde hangi Database Server ve Web Server altyapısını kullanacağımızı belirtiyoruz. Bu tanımlamaları seçtikten sonra hemen alt tarafta kurulum adımlarını içeren Quick Installation Guide açılıyor…

Kurulum adımları başlasın…

Ubuntu Server ‘ımıza SSH üzerinden kullanıcı adı ve şifremiz ile bağlantı sağlıyoruz. Unutmadan sudo su komutunu çalıştırıyoruz ve şifremizi giriyoruz. Akabinde Quick Installation Guide içerisindeki adımlar ile yolumuza devam ediyoruz.

Sırasıyla aşağıdaki komutları çalıştırıyoruz.

wget https://repo.zabbix.com/zabbix/5.0/ubuntu/pool/main/z/zabbix-release/zabbix-release_5.0-1+focal_all.deb

dpkg -i zabbix-release_5.0-1+focal_all.deb

apt update

apt install zabbix-server-mysql zabbix-frontend-php zabbix-apache-conf zabbix-agent

Zabbix Quick Installation Guide içerisinde yazmayan fakat işimizi kolaylaştıran ve Database Server ‘ın temel güvenliğini arttırmak için bu komutu çalıştırıyoruz. mysql_secure_installation

Varsayılan olarak MySQL root şifremiz olmadığı için herhangi bir şifre yazmadan enter’a basıp, geçiyoruz. Bir sonraki aşamada root şifresi belirlemek isteyip, istemediğimizi soruyor? YES (y) harfini kullanarak, şifre tanımlamasını gerçekleştirebilirsiniz. Akabinde gelen tüm seçenekleri YES (y) harfini kullanarak kabul ediyoruz ve işlemimiz tamamlanıyor.

Zabbix Monitoring uygulamasını kurmamız için MySQL veritabanı üzerinde zabbix isimli bir veritabanı ve zabbix isimli bir veritabanı kullanıcısı oluşturuyoruz ve zabbix isimli veritabanı kullanıcısına zabbix isimli veritabanı üzerinde tam yetki atamasını gerçekleştiriyoruz.

Sırasıyla aşağıdaki komutları çalıştırıyoruz.

mysql -uroot -p

create database zabbix character set utf8 collate utf8_bin;

Not: zabbix isimli veritabanı kullanıcısının şifresini değiştirmek için ‘password’ kısmını düzenleyebilirsiniz. Ben Password123! şeklinde şifre ataması yaptım.

create user zabbix@localhost identified by ‘Password123!’;

grant all privileges on zabbix.* to zabbix@localhost;

quit

MySQL veritabanı üzerinde veritabanı ve veritabanı kullanıcınızın oluşup, oluşmadığını kontrol etmek için aşağıdaki komutları kullanabilirsiniz.

mysql -uroot -p

show databases;

select user from mysql.user;

Zabbix şema ve verilerini veritabanı içerisine aktarmak için aşağıdaki komutu çalıştırıyoruz ve biraz önce zabbix veritabanı kullanıcısına atamış olduğumuz şifreyi girip, enter’a basıyoruz.

zcat /usr/share/doc/zabbix-server-mysql*/create.sql.gz | mysql -uzabbix -p zabbix

/etc/zabbix/zabbix_server.conf dosyası içerisinde yer alan DBPassword kısmını da güncellememiz gerekli. Bu kısımda da zabbix veritabanı kullanıcısına atamış olduğumuz şifreyi girip, ilgili dosyayı kayıt ediyoruz. Komut aşağıdaki gibidir.

sudo nano /etc/zabbix/zabbix_server.conf

Kayıt etmek için ctrl+x kombinasyonunu kullanıyoruz ve gelen seçenekte YES (y) harfini kullanarak enter’a basıyoruz ve sonrasında dosya adını gösterdiğinde tekrardan enter’a basıyoruz.

/etc/zabbix/apache.conf dosyası içerisinde yer alan timezone seçeneklerini de kendimize göre düzenliyoruz. Komut aşağıdaki gibidir.

sudo nano /etc/zabbix/apache.conf

timezone ‘unuzdan emin değilseniz aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

https://www.php.net/manual/en/timezones.php

Kayıt etmek için ctrl+x kombinasyonunu kullanıyoruz ve gelen seçenekte YES (y) harfini kullanarak enter’a basıyoruz ve sonrasında dosya adını gösterdiğinde tekrardan enter’a basıyoruz.

Zabbix Monitoring yazılımının kurulu olduğu işletim sistemi yeniden başlatıldığında ilk açılışta Zabbix Monitoring yazılımına ait servislerinde otomatik olarak başlatılabilmesi için aşağıdaki komutları çalıştırıyoruz.

sudo systemctl restart zabbix-server zabbix-agent apache2

sudo systemctl enable zabbix-server zabbix-agent apache2

Son adım olarak yapmamız gereken aşağıdaki linke gitmek ve ilgili adımları web tarayıcı aracılığı ile tamamlamak.

http://zabbixserverip/zabbix

Zabbix Monitoring sisteminin varsayılan kullanıcı adı ve şifresi aşağıdaki gibidir.

Kullanıcı adı = Admin

Kullanıcı Şifre = zabbix

Zabbix Monitoring sisteminin varsayılan kullanıcı adı ve şifreleri için aşağıdaki linkten faydalanabilirsiniz. https://mustafabeyaz.com/zabbix-varsayilan-kullanici-adlari-ve-sifreleri/

Bir makalemin daha sonuna gelmiş bulunmaktayım. En kısa sürede faydalı olacağını düşündüğüm diğer makalelerim ile birlikte karşınızda olmak dileğiyle…